top of page
Regionale producten

De Mogette van Vendée

 

De "Mogette de Vendée" geniet sinds oktober 2010 van de beschermde geografische aanduiding.

Het profiteerde al sinds 2006 van de Label Rouge.

De mogette (of mojette of mojhete) is een witte boon die kan worden geoogst in de halfdroge of droge stadia. De kleur kan variëren van wit tot zeer lichtgroen, afhankelijk van het oogstmoment. Zijn huid is fijn, glad en glanzend, zijn vlees zacht en smeltend.

 

Het geografische gebied dat is gekozen voor de teelt van Mogette de Vendée strekt zich uit over enkele gemeenten in het zuiden van het departement Loire-Atlantique en over een groot deel van het departement Vendée, met uitzondering van de kantons Littoral. Het zeeklimaat van dit gebied in combinatie met de bodem die rijk is aan slib bevordert de teelt van Mogette de Vendée.

 

La Mogette de Vendée wordt in verschillende vormen op de markt gebracht: droog, halfdroog, diepgevroren, gesteriliseerd natuurgekookt en gepasteuriseerd natuurgekookt. Traditioneel werd het enkele uren gekookt in de familiehaard en geserveerd als bijgerecht bij lokaal geproduceerd vlees en charcuterie.

 

Uit voedingsoogpunt heeft Mogette de Vendée het voordeel dat het weinig vet bevat, maar een grote hoeveelheid koolhydraten en eiwitten. Het is rijk aan vitamines en magnesium.

 

Het is een genot!

 

​

 

De Vendée Fiefs

 

 

De wijngaard van de Fiefs Vendéennes heeft sinds 10 februari 2011 een Appellation d'Origine Contrôlée. Sinds 1984 genieten deze wijnen van een door een appellatie van oorsprong afgebakende wijn van superieure kwaliteit.

Minder dan 20 gemeenten delen vandaag de productie, op 490 hectare verspreid over 5 verschillende terroirs: Brem, Chantonnay, Mareuil, Pissotte en Vix.

 

De wijnstok werd in Brem geïntroduceerd in het Gallo-Romeinse tijdperk toen schepen uit Italië zout laadden uit de moerassen van Olonne. Het was in de 11e eeuw dat de Bremse wijncultuur zich ontwikkelde dankzij de monniken van de Sint-Nicolaaspriorij. François Rabelais, monnik in Fontenay le Comte en Maillezais, genoot van deze "drinkbare" drank. Het werd ook gewaardeerd door Richelieu, die er zijn vaste maaltijd van maakte toen hij bisschop van Luçon was. Richelieu was een echte weldoener van de wijnstokken van lagere Poitou in punt dat we zagen geboren na de tweede oorlog "de oude leengoederen van de kardinaal".

 

In Brem wordt vandaag 115 hectare wijnstokken verbouwd. Met een lichte appelsmaak worden de witte wijnen gemaakt van Grolleau Gris en Chenin Blanc-druiven. De rosés en rode wijnen zijn gemaakt van Gamay, Cabernet Franc, Négrette, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir.

Bremwijn is een heldere en fruitige wijn maar het is geen wijn om op te liggen.

 

 

 

Om met mate van te genieten!

 

 

 

 

 

Vendée brioche

 

De mensen van Vendée noemden het galette pacaude omdat het met het gezin werd gegeten om het einde van de vastentijd, de opstanding van Christus te markeren, maar ook de komst van de lente en de overvloed beloofd door dit nieuwe seizoen.

 

Traditie vereist dat tijdens de veertig dagen van de vasten voorafgaand aan Pasen, iedereen boete deed, dus afzien van het consumeren van vlees en eieren, onder andere. Aan het einde van deze vastentijd verschenen er ook eieren van bescheiden familieboerderijen in grote aantallen op de tafels.

 

Het maken van de brioche maakte het dus mogelijk om ze te gebruiken. Koken werd gedaan in de dorpsoven, meestal bereid door de voorouder van de familie met wijnranken. Hij was ook degene die het recht had om eerst deze rustige galette te proeven, vergezeld van kweeperenjam.

 

Vandaag, maar nog steeds volgens de traditie, dragen het bruidspaar ter gelegenheid van hun huwelijksbal de Vendée-brioche en delen ze een stuk van deze brioche met al hun gasten.

 

De meer avontuurlijke bruid en bruidegom, zoals in het zuiden van de Vendée waar de brioche wordt gemaakt in de vorm van een kroon, glippen naar binnen en worden gedragen door de gasten die het blad optillen.

De bijeenkomst vindt plaats om middernacht.

Het recept voor brioche uit de Vendée wordt doorgegeven van moeder op dochter, van vader op zoon.

Bakkers gebruiken meer eieren en boter en voegen ook een paar druppels cognac, rum, cognac, vanille, oranjebloesem enz. toe...

 

De gevlochten brioche is voorzien van een Rood Label en een Beschermde Geografische Aanduiding.

 

 

Een echte zoetigheid...

​

​

​

bottom of page